Ciasto Hucułka, to połączenie bardzo kruchego ciasta pieczonego razem z bezą, orzechami oraz dżemem porzeczkowym z przepysznym prostym kremem składającym się z masła i masy krówkowej. Beza w tym przepisie zyskuje piękny kolor dzięki dodatkowi kisielu porzeczkowego. Ciasto upieczone na podstawie tego przepisu, warto przygotować dzień przed podaniem, bo ciasto zyskuje w smaku i łatwiej je kroić.
500 g mąki pszennej
250 g masła
6 żółtek
120 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i każdą wyłożyć na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
200 g dżemu porzeczkowego
6 białek
160 g cukru
1 kisiel porzeczkowy
100 g orzechów włoskich
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na samym końcu dodać kisiel i ubić. Na cieście rozłożyć równomiernie połowę ilości dżemu. Na dżemie rozłożyć połowę ilości bezy, całość posypać połową posiekanych orzechów. Z drugą częścią składników postąpić identycznie. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 30 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona.
250 g masła
400 g masy krówkowej
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce utrzeć masło z kajmakiem na jasną i puszysta masę. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy kruchy blat z bezą, na cieście rozsmarować krem. Na kremie ułożyć drugi kruchy blat z bezą. Blachę z ciastem odstawić do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.