Bohaterem kwietniowej piekarni Amber jest owsiany chleb śniadaniowy zaproponowany przez Gucia z przepisu Sour Lotti by Abby. Przygotowanie tego pysznego chleba należy rozłożyć w czasie, bo podstawą jego pieczenia jest słodki starter. Chleb pięknie pachnie podczas pieczenia, ma miękki miękisz i wspaniałą chrupiącą skórkę, smakuje nie tylko do słodkich dodatków.
20 g zakwasu żytniego
20 g mąki pszennej
20 g wody
20 g mąki pszennej
20 g wody
Składniki startera wymieszać w misce, przykryć i pozostawić na 4 godzin na temperaturze pokojowej.
50 g startera
50 g mąki pszennej
13 g wody
13 g cukru
50 g mąki pszennej
13 g wody
13 g cukru
Składniki słodkiego wymieszać, przykryć i pozostawić na 4 godzin w temperaturze pokojowej.
125 g słodkiego startera
180 g mąki pszennej
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g cukru
3 g soli
10 g mleka w proszku
25 g płatków owsianych
10 g maku
10 g siemienia lnianego
130 g mleka
25 g masła
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g cukru
3 g soli
10 g mleka w proszku
25 g płatków owsianych
10 g maku
10 g siemienia lnianego
130 g mleka
25 g masła
Do misy miksera dodać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego
wytworzenia siatki glutenowej, przez około 5
minut. Następnie dodawać po kawałku masło i wyrabiać do mocnego wytworzenia siatki glutenowej. Ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na dwie części, uformować w kule. Przykryć pojemnikiem i pozostawić na 20 minut. Następnie rozwałkować każdą kulę na podłużny prostokąty i założyć do środka dłuższe boki z prawej i lewej
strony, rozwałkować po złożeniu i zwinąć w rulon.
20 g płatków owsianych
Zwinięte
rulony spryskać wodą i obtaczać w płatkach owsianych. Rulony przełożyć do formy wysmarowanej masłem, przykryć i pozostawić do
wyrośnięcia do 5 godzin, aż podwoją objętości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 40 minut, do lekko brązowego koloru.
Owsiany chleb śniadaniowy na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Piękny chleb Kamilo wypiekłaś. Dziękując za wspólne wypiekanie życze miłego czasu wielkanocnego.
OdpowiedzUsuńBardzo piękny chlebek. Dziękuję za ten wspaniały wspólny czas.
OdpowiedzUsuńCudownie wypieczony! I jakie piękne zdjęcia 😍
OdpowiedzUsuńŚlicznie wypieczony.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowe spotkanie. :*
Piękny bochenek w romantycznej scenerii :-)
OdpowiedzUsuńKażdy chlebek chciałby mieć tak profesjonalną sesję fotograficzną - Gratuluję wypieku
OdpowiedzUsuńi do kolejnego spotkania.
Kamilko piękny chlebek :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. Spokojnych i zdrowych Świąt. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń