codzienność

środa, 13 kwietnia 2022

jajka nadziewane pastą z groszku


Nadziewane jajka, to szybka i prosta przystawka na każdą okazję i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance puree ze szpinaku, octu i przypraw, dzięki temu uzyskuje się piękny kolor i ciekawy smak, a nadzianie wykonane jest z zielonego groszku. Jajka nadziewane pastą z groszku, nie tylko dobrze smakują, ale również wspaniale będą prezentowały się na stole. Kolor zabarwienia jajek zależy od czasu spędzonego w marynacie. Aby uzyskać marmurkowe jajka, należy je po ugotowaniu delikatnie obtłuc, aby skorupki były równomiernie popękane ze wszystkich stron.

6 jajek
100 g szpinaku
300 ml wody
30 ml octu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskie
10 kulek pieprzu ziarnistego
cukier
sól

Do garnka wlać wodę, dodać szpinak, całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, ostudzić a następnie całość zmiksować. Do puree dodać ocet, przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać. Włożyć jajka, przykryć miskę. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Tak przygotowane jajka można trzymać w marynacie do 3 dni. Jajka wyjąć z marynaty, osuszyć.

100 g zielonego groszku
1 łyżka chrzanu
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

W garnku zagotować wodę z solą, dodać groszek, gotować kilka minut, odcedzić. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka, groszek, chrzan, majonez wymieszać na gładko, doprawić solą oraz pieprzem. Masą napełnić białka. Nafaszerowane jajka podawać dowolnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect