Hummus, to pasta z ciecierzycy, oliwy, czosnku oraz pasty sezamowej, wywodząca się z kuchni arabskiej. Podstawowe składniki można dowolnie urozmaicać ulubionymi dodatkami. Można więc przygotować hummus z pieczoną papryką, pokusić się o dodanie suszonych pomidorów, czy też ziół. Hummus z czosnkiem niedźwiedzi jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie i ma ładny kolor, będzie doskonałym dodatkiem do pity lub innego dobrego pieczywa czy też warzyw.
400 g ciecierzycy w zalewie
2 ząbki czosnku
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
5 łyżek tahini
oliwa
sok z cytryny
kmin rzymski
sól
pieprz
sezam
2 ząbki czosnku
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
5 łyżek tahini
oliwa
sok z cytryny
kmin rzymski
sól
pieprz
sezam
Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, dodać czosnek niedźwiedzi, ząbki czosnku, tahini, trochę oliwę i całość zacząć miksować na gładką pastę. Miksując dodawać oliwę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Hummus doprawić do smaku roztartym w moździerzu kminem rzymski, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Hummus włożyć do miseczki, polać oliwą, posypać sezamem.
Bardzo pyszny pomysł. Spieszmy się jeść dziki czosnek.
OdpowiedzUsuń