Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami, to doskonałe połączenie bardzo kruchego ciasta, z pyszną masą serową, owocami i bezą kokosowo - makową. Sernik wychodzi bardzo smaczny, powinien zostać schłodzony przez noc w lodówce, wtedy łatwiej go kroić. Ten wspaniały bardzo urozmaicony w smaku sernik, inspirowany przepisem Doroty z Moje Wypieki, to fantastyczna propozycja nie tylko na świąteczny stół.
250 g masła
100 g cukru pudru
5 żółtek
450 g mąki pszennej
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i jedną wyłożyć na dnie mniejszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 10 minut.
250 g brzoskwiń z syropu
1000 g twarogu sernikowego
160 g cukru pudru
2 jajka
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Na podpieczonym kruchym cieście ułożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie. W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na brzoskwinie, wygładzić.
5 białek
szczypta soli
120 g cukru
80 g maku
80 g wiórków kokosowych
cukier puder
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na masę serową wyłożyć warstwę makowo – kokosową, wyrównać a na jej wierzch rozkruszyć drugą część ciasta kruchego. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, podawać posypane cukrem pudrem.
Pięknie wygląda i na bogato na dokładkę
OdpowiedzUsuńBardzo rozpustny sernik. Jadłabym i jadła...
OdpowiedzUsuń