Majonez, to nieodłączny składnik wielu sałatek, sosów czy też kanapek, idealnie pasuje do jajek na twardo i wędlin. Domowy majonez łatwo zrobić, potrzeba kilka minut i dobrych składników, można go też wzbogacić o dodatkowy składnik, który nada mu inny smak. Wiosenny majonez z czosnkiem niedźwiedzim jest bardzo aromatyczny, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Taki majonez to doskonały dodatek na wielkanocny stół.
4 żółtka
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 ząbek czosnku
350 ml oleju
1 łyżka musztardy
sól
cukier
Do wysokiego pojemnika włożyć czosnek niedźwiedzi, dodać żółtka, ząbek czosnku, olej oraz musztardę i całość zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej masy. Majonez doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Bardzo go lubię i też robię.
OdpowiedzUsuńŻałuję, że muszę czekać na niego do wiosny ;-)
OdpowiedzUsuń