Babka z mango, to bardzo pyszne i wilgotne ciasto ucierane z puree z mango i polewą z tego owocu. Babka ma bardzo ładny kolor i cudowny smak, dzięki dojrzałym owocom mango. Do przygotowania babki można użyć dojrzałych zmiksowanych owoców albo gotowego puree.
240 ml puree z mango
240 ml oleju
5 jajek
160 g cukru
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć białka z solą na sztywno. Cały czas ucierając dodawać cukier, na następnie kolejno żółtka cały czas ucierając. Do masy dodać olej oraz puree z mango i utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
30 g puree z mango
120 g cukru pudru
Ostudzoną babkę posmarować polewą zrobioną z cukru i puree.
Cudna, mam słabość do babek z mango
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam mango.
OdpowiedzUsuń