codzienność

niedziela, 6 marca 2022

trzykolorowa babka na białkach


Trzykolorowa babka na białkach jest bardzo smaczna i łatwo ją przygotować. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały po karnawałowych smakołykach. Do masy można dodać dowolne dodatki, które sprawią, że babka za każdym razem będzie inaczej wyglądała i smakowała.


10 białek
160 g cukru
120 g mąki pszennej
180 ml oliwy
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
1 kisiel truskawkowy
szczypta soli
cukier puder

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać oliwę i ubić. Następnie dodać mąkę i ubić. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej masy dodać kakao, wymieszać i wyłożyć w formie keksowej wysmarowanej masłem. Do drugiej części dodać mak, wymieszać, masę wyłożyć w foremce. Do ostatniej części wmieszać kisiel i masę wyłożyć w foremce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. Podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Z przyjemnością bym spróbowała. Te kolory mnie przyciągają.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect