codzienność

poniedziałek, 14 marca 2022

wiązane bułki Petera Reinharda

W marcu w piekarni Amber w roli głównej miękkie i maślane bułki. Wiązane bułki Petera Reinharda z przepisu ze strony Fine cooking o miękkim wnętrzu i smacznej skórce, są idealne na każdą porę dnia. Te pyszne bułeczki o ciekawym kształcie nadają się do słodkich i wytrawnych dodatków. 

1 szklanka mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1/4 szklanki oleju
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru pudru
5 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 jajko

W małym rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia i wymieszać, dodaj olej i masło oraz cukier i wszystko razem wymieszać. Całość odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną wypływać na powierzchnię. Do misy miksera z nasadką łopatkową wsypać mąkę oraz sól, dodać jajko oraz mieszaninę drożdży i mieszać całość na wolnych obrotach, aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta, około 1 minuty. Odstawić na 5 minut. Zamienić nasadkę łopatki na hak do ciasta i mieszać na średnich obrotach, aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i giętkie, przez około 3 minuty. Nie powinno być lepkie i powinno odrywać się od palca podczas dotyku, zamiast przyklejać się do niego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać odrobinę mąki, ugniatając w celu włączenia je do ciasta. Jeśli ciasto jest sztywne, dodać odrobinę mleka. Blat roboczy posmarować olejem i na nim rozciągnąć i złożyć ciasto ze wszystkich czterech stron do środka, zagniatając je w miejscu, w którym spotykają się złożone końce, aby uformować z niego ciasną, okrągłą kulkę. Włożyć ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która ma być dwa razy większa od ciasta, szczelnie przykryć folią. Odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 18 kawałków. Kawałek ciasta rozciągnąć na 30 centymetrowy wałek. Owinąć ciasto wokół palców w luźny węzeł, na każdym końcu powinno być około 5 centymetrów ciasta. Owinąć lewy koniec ciasta w górę i zrobić pętelkę. Owinąć prawy koniec w dół i włożyć pod pętlę. Lekko ścisnąć oba końce ciasta na środku, aby je zabezpieczyć. Z pozostałymi kawałkami ciasta postąpić tak samo. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć i odstawić do wyrastania na około 60 minut.

1 jajko
1 łyżka mleka
mak
sezam

Bułki posmarować mieszaniną mleka z jajkiem, posypać makiem lub sezamem. Blachy z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec bułki przez około 16 minut, aż się ładnie zrumienią.

Wiązane bułki Petera Reinharda na blogach:

Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

7 komentarzy:

  1. Pysznie upieczone. To było wspaniałe marcowe spotkanie w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i pyszne bułeczki!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie i coraz bardziej żałuję, że nie dołączyłem tym razem do wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne supełki :-) dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się razem piekło. Piękne węzełki Ci się upiekły.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i apetyczne supełki:-) Kolejne udane spotkanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe bułeczki ❤️ Cieszą i kubki smakowe i oczy 😉 Perfekcyjny smak zrobił na mnie wielkie wrażenie, to taki do którego się wraca i nigdy nie zapomina.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect