Tarteletki z galaretką żurawinową i kremem smakuje obłędnie. Połączenie kruchego ciasta z orzeźwiającym, słodko - kwaśnym nadzieniem i kremem na bazie śmietany, białej czekolady i mascarpone jest doskonałe. Przygotowanie tych pysznych babeczek należy rozłożyć w czasie. Dzień przed pieczeniem należy przygotować bazę do zrobienia kremu i można też upiec spody tarteletek.
250 g żurawin
500 ml wody
100 g cukru
2 łyżki żelatyny
Do garnka wsypać żurawinę, wlać wodę i zagotować. Całość gotować około 15 minut, aż żurawina się rozpadnie. Po tym czasie masę przetrzeć przez gęste sito. Do garnka wlać żurawinowe puree, dodać cukier i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
200 g mąki pszennej
120 g masła
60 g cukru pudru
30 ml śmietany
szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w foremkach do tarteletek, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Tarteletki ostudzić. Do każdej tarteletki wlać galaretkę do 3/4 wysokości i odstawić do stężenia.
250 ml śmietany do ubijania
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na galaretce żurawinowej, dowolnie udekorować. Schłodzić przed podaniem.
Urocze. Zjadłabym je od razu...
OdpowiedzUsuń