Bomboloni, to według źródła włoskie pączki, bardzo popularne we Florencji, najczęściej wypełnione kremem waniliowym, cytrynowym lub dżemem malinowym. Bomboloni podane z domowym kremem cytrynowym są bardzo lekkie i puszyste. Te malutkie pączusie świetnie umilą ostatnie dni karnawału.
275 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
2 jajka
50 g masła
35 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 g mleka
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
W misce rozmieszać drożdże w letnim mleku, dodać cukry i wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę startą z cytryny, sól oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać foremką małe kółka. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
50 g cukru
Pączki obtoczyć w cukrze, podawać z kremem cytrynowym.
Pyszne maleństwa. Bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuń