Ciasto pijany Izydor, to przepyszne ciasto przekładane mocno nasączone alkoholem. Na ciasto składa się orzechowy biszkopt z wiśniowym dżemem, mocno rumowa masa z orzechów włoskich, przepyszny krem czekoladowy na bazie masła, kakaowy biszkopt a całość wieńczy czekoladowa glazura. Ciasto jest doskonałe na wszelkie imprezy dla dorosłych, idealne na świąteczny stół i karnawał. Przepis na ciasto z inspiracji z forum CinCin.
150 g masła
100 g cukru
5 jajek
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru
5 jajek
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i utrzeć. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy ubite białka. Masę wyłożyć do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec ciasto przez około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
400 g mielonych orzechów włoskich
300 ml rumu
300 ml rumu
Podane składniki wymieszać w misce i odstawić na godzinę.
4 jajka
130 g cukru
85 g mąki pszennej
25 g kakao
130 g cukru
85 g mąki pszennej
25 g kakao
W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić.
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
125 ml mleka
250 g masła
120 g cukru pudru
30 ml rumu
50 g mlecznej czekolady
125 ml mleka
250 g masła
120 g cukru pudru
30 ml rumu
W garnuszku zagotować mleko, zestawić z ognia. Do mleka dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Do maślanej masy dodawać partiami roztopioną czekoladę, cały czas ucierając. Dodać alkohol i utrzeć.
60 ml wody
70 ml rumu
300 g dżemu wiśniowego
70 ml rumu
300 g dżemu wiśniowego
W miseczce wymieszać wodę z alkoholem, odstawić. Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć orzechowy spód. Na nim rozsmarować równo dżem wiśniowy. Na dżemie równomiernie ułożyć masę orzechową z rumem. Na warstwie orzechowej rozsmarować krem czekoladowy. Całość przykryć kakaowym blatem biszkoptowym, nasączyć go ponczem. Blachę z ciastem odstawić na godzinę do lodówki.
150 g czekolady
120 ml śmietany do ubijania
120 ml śmietany do ubijania
W garnuszku podgrzać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, odstawić do lekkiego ostudzenia. Sos czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
Wygląda rewelacyjnie. Jestem dość aktywnym użytkownikiem tegoż forum a ciasta nie zauważyła albo nie zapadło mi w pamięci. Teraz już zapisuję
OdpowiedzUsuńKrystyno, to ciasto warte jest Twojej uwagi, bardzo polecam i pozdrawiam :)
UsuńTen pijany Izydor musi być bardzo pyszny!
OdpowiedzUsuńAmber, jaki pijany taki pyszny, pozdrawiam!
UsuńWygląda pysznie, ale alkoholu to tu pod dostatkiem, dla dorosłych jak nic :D
OdpowiedzUsuńAluś, to bardzo pijane ciasto, pyszne :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiamy mocno czekoladowe ciasta! Twoje wygląda jak dzieło dztuki! Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńWygląda na zdjęciach przepysznie. Nie wiem czy by mi się udało tak upichcić jak to można sfotografować :)
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie inspirujące.
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanie o wielkość blaszki, w której je piekłaś?
Magosianows, moja blacha ma wymiary 28x24 cm, pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, będę robiła ciasto za tydzień. Oczywiście dam znać jak wyszło.:)
OdpowiedzUsuńMagosianów, czekam w takim razie i powodzenia :)
UsuńCzy można rum zamienić na whisky lub czystą?
OdpowiedzUsuńAnka8888, można, tylko wtedy ciasto straci specyficzny aromat, który daje rum, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń