codzienność

piątek, 4 lutego 2022

ciasto pijany Izydor


Ciasto pijany Izydor, to przepyszne ciasto przekładane mocno nasączone alkoholem. Na ciasto składa się orzechowy biszkopt z wiśniowym dżemem, mocno rumowa masa z orzechów włoskich, przepyszny krem czekoladowy na bazie masła, kakaowy biszkopt a całość wieńczy czekoladowa glazura. Ciasto jest doskonałe na wszelkie imprezy dla dorosłych, idealne na świąteczny stół i karnawał. Przepis na ciasto z inspiracji z forum CinCin.

150 g masła
100 g cukru
5 jajek
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i utrzeć. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy ubite białka. Masę wyłożyć do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec ciasto przez około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
400 g mielonych orzechów włoskich
300 ml rumu

Podane składniki wymieszać w misce i odstawić na godzinę.

4 jajka
130 g cukru
85 g mąki pszennej
25 g kakao

W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić.
 
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
125 ml mleka
250 g masła
120 g cukru pudru
30 ml rumu 

W garnuszku zagotować mleko, zestawić z ognia. Do mleka dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Do maślanej masy dodawać partiami roztopioną czekoladę, cały czas ucierając. Dodać alkohol i utrzeć.

60 ml wody
70 ml rumu
300 g dżemu wiśniowego

W miseczce wymieszać wodę z alkoholem, odstawić. Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć orzechowy spód. Na nim rozsmarować równo dżem wiśniowy. Na dżemie równomiernie ułożyć masę orzechową z rumem. Na warstwie orzechowej rozsmarować krem czekoladowy. Całość przykryć kakaowym blatem biszkoptowym, nasączyć go ponczem. Blachę z ciastem odstawić na godzinę do lodówki.

150 g czekolady
120 ml śmietany do ubijania

W garnuszku podgrzać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, odstawić do lekkiego ostudzenia. Sos czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto odstawić na noc do lodówki.

14 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Jestem dość aktywnym użytkownikiem tegoż forum a ciasta nie zauważyła albo nie zapadło mi w pamięci. Teraz już zapisuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyno, to ciasto warte jest Twojej uwagi, bardzo polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ten pijany Izydor musi być bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, jaki pijany taki pyszny, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie, ale alkoholu to tu pod dostatkiem, dla dorosłych jak nic :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to bardzo pijane ciasto, pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Uwielbiamy mocno czekoladowe ciasta! Twoje wygląda jak dzieło dztuki! Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na zdjęciach przepysznie. Nie wiem czy by mi się udało tak upichcić jak to można sfotografować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto faktycznie inspirujące.
    Mam jednak pytanie o wielkość blaszki, w której je piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magosianows, moja blacha ma wymiary 28x24 cm, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dziękuję, będę robiła ciasto za tydzień. Oczywiście dam znać jak wyszło.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magosianów, czekam w takim razie i powodzenia :)

      Usuń
  8. Czy można rum zamienić na whisky lub czystą?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anka8888, można, tylko wtedy ciasto straci specyficzny aromat, który daje rum, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect