codzienność

środa, 30 stycznia 2019

pasztet z pasternaku


Pasternak według źródła zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i sporo witaminy C, uprawiany był już przez starożytnych Greków i Rzymian. Na ucztach Rzymian podawany był przed innymi potrawami, w celu pobudzenia apetytu. Rzymianie wytwarzali też specjalne wino pasternakowe, olejki oraz soki i syropy z ziela i maści z pasternaku zmieszanego z oliwą lub miodem. Można z niego gotować zupę, przygotować surówkę, podawać jako puree zamiast ziemniaków, smażyć z innymi warzywami, robić z niego chipsy, pastę do pieczywa a gotowany używać do gulaszu i potrawek. Ze startych korzeni można wykonywać placki w taki sam sposób, jak placki ziemniaczane. Wspaniale nadaje się też na pasztet, dzięki pieczeniu nabiera pysznego, lekko orzechowego smaku. Pasztet z pasternaku, jest prosty do przygotowania, delikatny w smaku, doskonale więc smakuje  podany z wyrazistymi dodatkami. 

1000 g pasternaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
2 jajka
250 ml bulionu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 
W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony w kostkę pasternak, wlać bulion. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 30 minut, aż zmięknie. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek oraz cebulę. W malakserze zmiksować na gładką masę pasternak oraz wszystkie soki wytworzone podczas pieczenia oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Masę przełożyć do miski, dodać jajka, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremki keksowej. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 40 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Ostudzić przed krojeniem.

10 komentarzy:

  1. Wygląda wręcz obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknown, i naprawdę pysznie smakuje :)

      Usuń
  2. nooo, obłędnie się prezentuje , a pasternak to świetne warzywo , a u Ciebie Kamilo w takiej mercedesowej wersji, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, pasternak zasługuje na królewskie traktowanie :) Buziaki!

      Usuń
  3. wygląda super:))bardzo jestem ciekawa jego smaku,ale u mnie pasternak raczej nieosiągalny:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, pasternak ma wielki potencjał, można go bardzo polubić. Polecam Ci! :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo lubię warzywne pasztety, Twój zachęca do zrobienia. Tylko czy dostanę pasternak, jeśli znajdę, to zrobię z przyjemnością :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, jeśli dostaniesz pasternak, to koniecznie pysznie go upiecz :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jadłam, naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli ktoś się zastanawia, gdzie można go kupić, to ja kupuję pasternak w oszołomie (Auchan). Pycha jest też zupa krem, ale pasztet rządzi!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect