piątek, 23 grudnia 2016

kokosowe śnieżynki


Bardzo kruche pierniczki, oblane białą czekoladą i udekorowane wiórkami kokosowymi są przepyszne. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Kokosowe śnieżynki z przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce" dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.


300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 jajko
20 g masła
150 g miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika

W rondelku podgrzać miód, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika, dodać posiekane masło, cukier i wymieszać. Do masy dodać przestudzony miód oraz jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w kształcie gwiazdek. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.


100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
100 g wiórków kokosowych

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Pierniczki smarować czekoladą i posypywać wiórkami kokosowymi. Śnieżynki układać na kratce, zostawić do stężenia czekolady.



2 komentarze:

  1. Ślicznie by wyglądały n amojej choince. Jeśli w ogóle by dotrwały do zawieszenia ;-) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect