poniedziałek, 12 grudnia 2016

fiński chleb świąteczny


Grudniowa, bardzo świąteczna piekarnia Amber piecze pyszne chlebki, które zaproponował Guciu. Ruiskuorinen olutlimppu, to drożdżowy chleb na bazie mąki pszennej, żytniej razowej i graham o wspaniałym aromacie kopru włoskiego, imbiru i skórki pomarańczowej. Fiński chleb świąteczny jest bardzo rustykalny, ma miękkie wnętrze o korzennym zapachu i wspaniale chrupiącą piwną skórkę. 

1 g drożdży
75 ml wody
90 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli

W misce rozpuścić drożdże w zimnej wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Starter przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc.



125 ml wody 
125 ml ciemnego piwa 
25 g drożdży
400 g mąki pszennej 
60 g mąki żytniej razowej
50 g mąki graham 
2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki goździków
90 g melasy
25 g masła
1 łyżeczka soli

Wymieszać w misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól, dodać starter. Następnie dodawać mąki oraz zmielone przyprawy. Ciasto wyrabiać około 10 minut, dodając roztopione, ostudzone masło, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią i pozostawić na 30 min. Po tym czasie ciasto odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut.

3 g drożdży
100 ml ciemnego piwa
60g mąki żytniej razowej
1/4 łyżeczki soli

By przygotować skórkę piwną, w misce rozpuścić drożdże w piwie, dodać sól, mąkę i szybko wymieszać. Masę pozostawić pod przykrycie na 30 minut.

15 g mąki żytniej razowej

Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki, każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia, obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Chlebki pozostawić pod przykryciem na około 60 minut, aż wyrosną. Rozgrzać piekarnika do temperatury 250° C, na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki włożyć do piekarnika i piec przez 5 minut w tej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec około 45 minut. Podczas pieczenia dobrze jest otworzyć kilka razy piekarnik w celu uzyskania większej chrupkości skórki. Chlebki po upieczeniu studzić na kratce.

11 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wygląda, serdecznie dziękuję za wspólne pieczenie :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy świąteczny bochen!
    Pysznie było piec razem w grudniu.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyrośnięte i kształtne bochenki - bardzo dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilo-chleb pięknie wygląda, a świąteczna sceneria bardzo pasuje do wypieku pełnego aromatów. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie M

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie mu w tej świątecznej scenerii :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila, ale pięknie Ci wyrósł! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny ten Twój chlebuś i piękna jego świąteczna prezentacja :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klimatyczne, nastrojowe zdjęcia i piękny chlebek :) Dziękuję za wspólne piekarzenie w Grudniowej Piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wypieczony, dziękuję za grudniowe wypiekanie i udanych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie prezentuje się Twój chleb w świątecznej scenerii. Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. No takie smaki w chlebie chyba nie dla mnie. Ale wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect