środa, 28 grudnia 2016

keks angielski


Klasyczny keks angielski z przepisu Pierra Herme jest bardzo smaczny i może być pieczony nie tylko na święta. Ciasto jest szybkie do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest mięciutkie, mocno rumowe i absolutnie fantastyczne. 


430 g mieszanych suszonych owoców 
150 ml rumu 
210 g masła 
150 g cukru 
4 jajka 
300 g mąki pszennej 
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli 

Dzień przed pieczeniem, bakalie wsypać do miseczki i zalać rumem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie z rumem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 160° C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i dopiekać kolejne 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

5 komentarzy:

  1. Zapowiada się pysznie! Uroczo wygląda upieczone w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądający keks:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszny! To jeden z moich ulubionych keksów.
    A Twój dodatkowo w świątecznej scenografii.

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas się keksów nie robi, bo nie lubią bakalii :-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect