sobota, 24 grudnia 2016

Wesołych Świąt


Kiedy gwiazdka na niebie zza chmur się wychyli,
a księżyc wśród obłoków posłanie wymości

wigilijne życzenia przynoszę Wam mili

zdrowia
szczęścia
radości
wszelkiej pomyślności

życzy

Kamila


Kruche pierniczki, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać.

500 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
3 łyżeczki przyprawy do piernika

W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

3 komentarze:

  1. Spokojnych, rodzinnych i magicznych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne pierniczki, domowe-najlepsze:) zdrowych i wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilko najlepszego ,a pierniczki urywają uroda wszystko ,a ta wieża , ach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect