poniedziałek, 24 października 2016

chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni


Bohaterem październikowej piekarni Amber jest chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni, który wybrała dla nas Małgosia, to zmodyfikowany przepis na chleb pytlowy. Chleb jest prosty do przygotowania, pieczony na jasnej mące żytniej, wzbogaconej o zdrowe pestki dyni. Chleb jest wilgotny, o wspaniałym smaku i pięknie pachnie. Z przepisu można upiec dwie nieduże keksówki, najlepiej smakuje jedzony dopiero po 12 godzinach od pieczenia. 


115 g zakwasu
375 g mąki żytniej 720
300 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
485 g mąki żytniej 720
80 g pestek dyni 
375 ml wody
2 łyżeczki soli

Na dwie godziny przed planowanym pieczeniem chleba należy namoczonych pestki dyni. Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę. Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 3 godzin. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230º C  na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210º C i dopiekać kolejne 25 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z formy chleby  studzić na kratce.



14 komentarzy:

  1. Kamilo-pięknie Ci się upiekł :) Cieszę się ogromnie, że chleb Ci smakował :) Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny chlebuś :-) wygląda pysznie, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny chlebuś :-) wygląda pysznie, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila - Piekarka jak zwykle nie zawiodła!
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila, piękny chleb! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczny chleb upiec w tak doborowym towarzystwie - wielki zaszczyt:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. :o)Dziękuję za wspólne między- blogowe pieczenie. Dobrego dnia. Ala

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wypiek w cudnej formie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek wspaniały i ta struktura, podziwiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. O wow! ale piękny! u mnie podobny ma miąższ :) Fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny chleb upiekłas :-) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie wyrośnięty!
    Dziękuję za październikowe, pyszne pieczenie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawą formę ma Twój chleb. Ładnie Ci się upiekł.
    Dziękuję za wspólne wirtualne wypiekanie i następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb wspaniały, nam też bardzo smakował. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne październikowe pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect