wtorek, 11 października 2016

chlebki z rajskimi jabłuszkami i orzechami


Chlebki napakowane rajskimi jabłuszkami i orzechami włoskimi są bardzo szybkie do przygotowania i mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze. Ciasto jest bardzo aromatyczne i delikatne, słodycz przełamana jest kwaskowatą nutą rajskich jabłuszek wzbogaconą o aromat wanilii. Chlebki z rajskimi jabłuszkami i orzechami umilą nawet najbardziej pochmurny i deszczowy, jesienny dzień.


2 szklanki rajskich jabłuszek


Umyte jabłuszka przekroić na dwie części, wykroić gniazdo nasienne, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki jogurtu
1/4 szklanki orzechów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


W misce wymieszać jabłuszka z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajka i wymieszać. Następnie dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, orzechy i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

2 komentarze:

  1. Umilą!
    I nawet deszczu nie widać.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect