czwartek, 13 października 2016

zupa z cukinią, fenkułem i serem


Doskonała zupa na bazie żółtej cukinii i kopru włoskiego z dodatkiem sera pleśniowego, który sprawia, że zupa staje się gęsta i kremowa. Zupa z cukinią, fenkułem i serem jest aromatyczna i smaczna, smakuje podana z chrupiącym pieczywem lub grzankami. 
 

2 żółte cukinie
1 koper włoski
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
200 g sera pleśniowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać cukinię pokrojoną w kostkę oraz koper i chwilę smażyć. Dodać bulion i całość gotować około 25 minut, aż cukinia zmięknie. Na 10 minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej ser pleśniowy, po tym czasie wszystko zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

4 komentarze:

  1. Wczoraj zrobiłam bulion warzywny i się zastanawiałam jaką by zupę zrobić... już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się wystraszyłam, że naszą akcję zupową przegapiłam;) Fajna ta zupka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy z dodatkiem sera!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota po prostu!
    Uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect