codzienność

piątek, 5 sierpnia 2016

słoneczna zupa z kwiatami cukinii


Słońce, słońce, słońce! niechaj przyjdzie, niech świeci! pisze Władysław Broniewski, a skoro mało świeci, więc przygotowałam słoneczną zupę z kwiatami cukinii w ramach akcji zupy na cztery pory roku z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Słoneczna zupa ma mało składników, to tylko żółta cukinia, bulion, czosnek i cebula, całość doprawiona świeżo startą gałką muszkatołową. Tą prostą zupę wzbogaca dodatek nadziewanych kremowym serkiem i fetą kwiatów cukinii smażonych w cieście. Zestawienie lekkiej, kremowej w smaku zupy cukiniowej z jej kwiatami sprawia przyjemność naszym zmysłom. Pyszna słoneczna zupa z kwiatami cukinii, to moja propozycja zupy na cztery pory roku - lato.


2 żółte cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
800 ml bulionu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W garnku na rozgrzanym oleju i maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Dodać bulion i całość gotować około 15 minut, aż cukinia zmięknie. Wszystko zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem. 


12 kwiatów cukinii
440 g serka naturalnego
50 g sera feta
2 gałązki bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Rozkruszoną fetę, serek, drobno posiekany czosnek oraz posiekaną bazylią razem wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
szczypta soli
olej do smażenia

Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Z mąki, wody i soli przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2 minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, by je osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Słoneczną zupę podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.


9 komentarzy:

  1. Super słoneczna, Kamilko! I wszystko co daje cukinia, wykorzystane. :)
    I u mnie żółta cukinia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, wykorzystana na maksa :)
      Cukiniowy urodzaj mamy w tym roku! Buziaki!

      Usuń
  2. No to pojechałaś...Zazdraszczam dostępu do kwiatów cukinii:-)Wspaniały pomysł na letnią zupkę:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, w tym roku nie mogę narzekać, urodzaj i w kwiatach i owocach :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamila, przywołuję to słońce razem z twoją słoneczną zupką. Piękna propozycja:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, słonka to zdecydowanie mało w tym roku :(
      Takie lato, nie lato, no cóż, więc chociaż słoneczna zupa :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Słoneczne lato na talerzu!
    I bardzo podoba mi się Twoje barbarzyńskie podejście do kwiatów cukinii. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, o tak lubię tak po barbarzyńsku traktować te cudowne kwiaty :)
      Buziaki!

      Usuń
  5. Kwiatowa zupa , trzymajcie mnie bo ją zjem Kamili :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect