codzienność

poniedziałek, 7 marca 2016

simit, czyli tureckie bajgle


Marcowa piekarnia Amber piecze simit, czyli tureckie bajgle, przepis na nie wybrała Łucja. Ciasto nie wymaga gotowania, wyrośnięte bajgle zanurza się w roztworze pekmezu - melasy winogronowej i obtacza w sezamie. Bajgle są pyszne, bardzo chrupiące i lekko słodkie z zewnątrz, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Simit teoretycznie powinno się spożywać na śniadanie razem z tradycyjną turecką herbatą, ale tak naprawdę wszyscy zajadają się nimi przez cały dzień. Doskonale smakują ze wszelakimi smarowidłami, serem, szynką, pomidorem czy też ogórkiem, idealne są również bez żadnych dodatków, skubane z serwetki. Źródłem przepisu jest blog My little expat kitchen za blogiem Moniki Gotuje, bo lubi.


7 g drożdży instant
220 g wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli


Ze wszystkich składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę i pozostawić na 15 minut. Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości około 70 centymetrów. Złożyć go w pół i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek, złączyć jego końce i ułóż na umączonym blacie. Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.


1 1/2 szklanki sezamu
1/3 szklanki melasy
1/2 szklanki wody 


Sezam podprażyć na suchej patelni. W misce rozrobić melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurzać w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtaczać w sezamie. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 25 minut.



16 komentarzy:

  1. Pięknie upieczone! Takie puszyste!
    Dziękuję Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczone! Takie puszyste!
    Dziękuję Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!
    Wyglądają na niezwykle puszyste.:)
    Dziękuję za kolejny wspólny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Z tureckimi bajglami się jeszcze nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, cudnie Ci się upiekły!
    Ja tak właśnie sobie je wczoraj podgryzałam, skubiąc z serwetki ;)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne simit! I ta pasta... <3
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie te bajgle wyszły

    OdpowiedzUsuń
  8. Napatrzę sie na nie teraz, napatrzę, a później (znając mnie) polecę do kuchni i znow je upiekę ... bo takie są cudowne:) .... Przepięknie Ci się upiekly ... i tak ślicznie zawinięte:). Dziekuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamilka udały się tobie one na podziw Można patrzeć i patrzeć i podziwiać i ....podziwiać

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie puszyste! dzięki za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia za miesiąc:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale Ci się ładnie upiekły :) Są piękne!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo słonecznie i apetycznie, dziękuję za "wspólne" pieczenie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne, rumiane, idealne. Dziękuję za przepyszne marcowe wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh jakie cudne, serce mam podbite i zaplecione.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh jakie cudne, serce mam podbite i zaplecione.

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne :) Rumiane, z mięciutki wnętrzem! Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect