sobota, 23 marca 2013

chałwowe ciasteczka


Przepyszne ciastka o smaku chałwy, upieczone na bazie pasty sezamowej. Ciastka są kruche i bardzo szybkie do przygotowania, mają tylko jedną wadę, trudno powstrzymać się przed podjadaniem, ręka sama po nie sięga. Chałwowe ciasteczka upieczone z przepisu izraelski, znalezionego na blogu Moje Wypieki, dodaję do akcji III Festiwal Kuchni Arabskiej.


1 szklanka tahini
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
sezam

Zmiksować razem mąkę pszenną z tahini i miękkim masłem, dodać cukier oraz proszek do pieczenia i dalej miksować, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Z ciasta uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać je dłonią. Ciasteczka posypać sezamem i przyklepać. Ciastka piec w temperaturze 180° C przez około 14 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce, ponieważ będą dość miękkie, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.



8 komentarzy:

  1. skoro mają tylko taką jedną wadę, to ja się piszę na takie ciasteczka! miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najgorsze są takie łakocie uzależniające - dopiero przestać jeść jak się skończą...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku...małe pyszności! Na podwieczorek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, jakie piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże daj mi przemiane materii, aby zjeść wszsytko, co to opisują !!! :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect