czwartek, 28 marca 2013

pasztet dyniowy z ciecierzycą


Pasztet ze słodkiej pieczonej dyni i gotowanej ciecierzycy z dodatkiem szalotki, mielonych orzechów laskowych, pestek słonecznika i dyni. Pasztet doprawiony sosem sojowym, wędzoną papryką, tymiankiem, majerankiem i chili. Taki pasztet może być podawany na przystawkę, jako dodatek do chleba, może też stanowić samodzielne danie, podany z ulubioną sałatką. Pasztet dyniowy z ciecierzycą jest smaczny i sycący, doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole.
 

550 g dyni
350 g ugotowanej ciecierzycy
100 mielonych orzechów laskowych
3 szalotki
2 ząbki czosnku
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
sól
pieprz


Pokrojoną dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić olejem, dodać posiekany czosnek, lekko doprawić solą oraz pieprzem i piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. Na oleju zeszklić posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Upieczoną dynię zmiksować z ciecierzycą, dodać podsmażoną cebulę, mielone orzechy, pestki dyni i słonecznika, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wyrabiać masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pasztet piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.

12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie!
    Zjadłabym porcję z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilka , połowę zapakować i alci słać ekspresem:)
    ale pasztet , ojej , cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wygląda obłędnie...:-)))) Niesamowite jak zdjęcie może wywołać ssanie w żołądku i takie pożądanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! czysta rozkosz. wygląda wspaniale, a jak czytam skład.. ach! aż mam ochotę wedrzeć się przez monitor do Twojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysl na pasztet! Koniecznie do wyprobowania :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny pomysl na dodtake zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pychota :) Bardzo mi się taki pasztet podoba, uwielbiam dynię i ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pasztet z dyni, będę musiała wypróbować go z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle smaków!
    Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna odmiana pasztetowa :))
    Lubię ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej,jaki on jest cudowny! To musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetyczny ten pasztet! i jakie masz cudowne naczynie pasztetowe!:) super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect