codzienność

poniedziałek, 21 stycznia 2013

chleb słonecznikowy


Chleb słonecznikowy na drożdżach z trzech rodzajów mąki i ziarnem słonecznika wspaniale smakuje. Chleb jest wilgotny, zdrowy, nie kruszy się i idealnie sprawdza się jako chleb codzienny. Dzięki mące razowej, żytniej i orkiszowej zawiera dużo błonnika a pestki słonecznika dodatkowo wzbogacają jego smak.
 

100 g mąki pszennej razowej 2000
70 g mąki żytniej
380 g mąki orkiszowej 750
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli 
1 łyżka cukru
50 g ziaren słonecznika
2 szklanki wody

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.  Do miski wsypać mąki, sól, wlać połowę ilości ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez kilka minut, dolewając w miarę potrzeby drugą szklankę wody. Do wyrobionego ciasta dodać ziarna i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być jednolite ale może się trochę kleić. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by powiększyło swoją objętość. Po tym czasie ciasto należy odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i wyrobić ręcznie przez parę minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chleb przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu mlekiem. Foremkę z chlebem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200
° C, spryskanego wodą, piec około 50 minut, aż się chleb ładnie zezłoci.


16 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobny chleb :)
    Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, te domowe teraz bardzo mi smakują. A masz przepis u siebie? Pozdrawiam

      Usuń
  2. Chleb domowy zawsze najpyszniejszy.
    Mogę kromeczkę? właśnie siadam do drugiego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, częstuj się, będzie mi bardzo miło :)

      Usuń
  3. Wspaniały chlebuś! :) Zapisuję do zrobienia ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, jestem ciekawa, czy Ci posmakuje? Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jak ze słonecznikiem to biorę , bo lubię bardzo :)))
    Kamila chleb jak z prospektu piekarni , idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, słonecznikowe najbardziej mi smakują, lubię :)

      Usuń
  5. wpadłabym do ciebie na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny wypiek! Marzy mi się od dawna taki domowy chleb, ale zupełnie nie mogę znaleźć czasu! :( Pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny domowy chlebek. Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, tym domowym trudno się oprzeć :)

      Usuń
  8. 2 łyżki soli?! przecież to jest tak słone, że nie jadalne....
    Zmarnowany wieczór i mąka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, przepraszam, ale w przepisie jest błąd, nie zauważyłam, jeszcze raz przepraszam, fatalna pomyłka :(

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect