Piernikowe serduszka, to połączenie dwóch rodzajów ciasta z powidłami śliwkowymi. Ciasto piernikowe pełne aromatycznych przypraw z ciemnym cukrem oraz jasne ciasto z dodatkiem kremowego serka. Przygotowanie ciastek należy zacząć dzień przed planowanym pieczeniem, gdyż ciasta muszę być schłodzone, aby się je lepiej wałkowało. Ciastka podpatrzyłam na blogu Bake - Street.
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
145 g ciemnego cukru muscovado
175 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
145 g ciemnego cukru muscovado
175 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
szczypta soli
Do rondelka włożyć miód, dodać cukier i całość podgrzewać, aż składniki się połącza i utworzą melasę. Do misy miksera przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać miękkie masło, melasą i całość miksować na pierwszej prędkości do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Dodać jajko i mieszać ponownie, aż do całkowitego połączenia. Dodać ekstrakt pomarańczowy wraz z przyprawami i ponownie mieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24 godziny.
225 g mąki pszennej
225 g masła
190 g kremowego serka
szczypta soli
225 g masła
190 g kremowego serka
szczypta soli
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać masło pokrojone w kostkę i całość mieszać na niskich obrotach, aż uzyskamy ciasto o piaszczystej konsystencji. Dodać serek, sól i ponownie miksować na niskich obrotach, aż do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki do następnego dnia.
200 g powideł śliwowych
Powidła przełożyć do rękawa cukierniczego, zrobić mały otwór. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciemne ciasto na grubość dwóch minimetrów w kształt prostokąta. Ciasto pociąć radełkiem do ciasta na półtora centymetrowe paski. Tak samo postąpić z białym ciastem. Następnie na ciemnym pasku ciasta kłaść jasny pasek, wycisnąć pasek masy śliwkowej. Zwijać z każdej ze stron końce ciasta w kierunku środka, tworząc muszelkę, ścisnąć dolną środkową część, aby utworzyć serce. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 180° C i piec około 17 minut, aby się zbytnio nie przyrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.