Ciastka warszawskie, aspirynki czy też słoneczka, to delikatne, mocno kruche ciasteczka pokryte cieniutką warstwą bezową, przełożone różanym nadzieniem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale za to są naprawdę smaczne. Ciastka aspirynki upieczone na podstawie przepisu Kingi Zięba autorki książki "Słodko. 140 pomysłów na słodkie śniadania, torty, serniki i inne desery" są przepyszne i rozpływają się w ustach.
600 g mąki pszennej
350 g masła
8 żółtek
50 g cukru pudru
350 g masła
8 żółtek
50 g cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 minimetrów i wykrawać kołeczka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3 białka
szczypta soli
300 g cukru pudru
szczypta soli
300 g cukru pudru
W misce ubić białka z sola na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i ubić bezę. Każde ciasto posmarować bezą. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
300 g marmolady z owoców dzikiej róży
100 g wiórków kokosowych
100 g wiórków kokosowych
Ciastko posmarować marmoladą i skleić z drugim ciastkiem, lekko docisnąć, brzegi obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciastka przechowywać w chłodnym miejscu.
Po raz pierwszy spotykam się z tymi ciastkami, a przepis jest z książki o kuchni warszawskiej...Moja rodzina od pokoleń mieszka w Warszawie i nigdy nikt ich u nas nie piekł. Ale wyglądają bardzo kusząco i na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuń