Połączenie chrupkiego kruchego spodu z dodatkiem mąki kokosowej, z aksamitnym kremem na bazie śmietany i białej kokosowej czekolady z malinami, tworzy pyszne ciasto. Tarta z kokosowym kremem i malinami, jest doskonała dla fanów białej czekolady i kokosa, wymaga co prawda czasu na przygotowanie, ale warto, bo jest przepyszna i rozpływa się w ustach.
170 g mąki pszennej
30 g skrobi kukurydzianej
20 g mąki kokosowej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
30 g skrobi kukurydzianej
20 g mąki kokosowej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Do miski wsypać mąki, sól, dodać kosteczki masła i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Spód ostudzić.
330 ml śmietany do ubijania
250 g białej czekolady kokosowej
2 łyżeczki żelatyny
350 g malin
250 g białej czekolady kokosowej
2 łyżeczki żelatyny
350 g malin
Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać żelatynę i wymieszać. Garnek odstawić do lekkiego stężenia. Masę wyłożyć na spód. Na wierzchu równomiernie ułożyć maliny. Całość odstawić do całkowitego stężenia.
200 g malin
30 ml wody
60 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
30 ml wody
60 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Do garnka wsypać maliny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż maliny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę malinową wylać na maliny, odstawić do całkowitego stężenia.
Delektuję się wzrokiem...Kubki smakowe pracują na maxa!
OdpowiedzUsuń