Sernik, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem soczystych brzoskwiń. Sernik z ricotty z brzoskwiniami, jest pyszny i umili chwile przy jesiennej kawie, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.
200 g herbatników kakaowych
100 g masła
100 g masła
Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
1000 g ricotty
160 g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
160 g cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
4 brzoskwinie
cukier puder
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na herbatniki, wygładzić, na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik schłodzić przez noc, podawać posypany cukrem pudrem.
Te włoskie sery dają bardzo delikatne wypieki. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł i zapewne smakuje tak, jak wygląda :-)
OdpowiedzUsuń