Kwiaty cukinii, nadziewane masą z ricotty, mozzarelli i Gorgonzoli, doprawione czosnkiem i zapiekane z wytrawnym białym winem, z którego podczas pieczenia wytwarza się smakowity sos. Kwiaty cukinii zapiekane z trzema serami, to doskonałe danie na jeszcze letni obiad, podane w towarzystwie pieczywa i lampki wina.
16 kwiatów cukinii
250 g ricotty
100 g mozzarelli
100 g sera Gorgonzola
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
30 ml wytrawnego białego wina
250 g ricotty
100 g mozzarelli
100 g sera Gorgonzola
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
30 ml wytrawnego białego wina
1/2 pęczka szczypiorku
W mice wymieszać ricottę z drobno posiekanym czosnkiem, dodać pokrojoną drobno mozzarellę oraz połowę ilości sera pleśniowego, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Napełnić masą szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy ze szprycy. Nadziane kwiaty ułożyć w naczyniu do zapiekania, całość posypać pozostałym serem pleśniowym, polać je oliwą, na dno wlać wino. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut, aż się delikatnie zrumienią. Kwiaty podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo lubię, ale jakoś w tym sezonie się nimi nie nasyciłam...
OdpowiedzUsuń