Krem kawowy, to deser w którym zostały połączone dwa rodzaje serka: mascarpone oraz ricotta z jajeczną masą, całość aromatyzuje likier waniliowego oraz kawa, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Kawę do przygotowania deseru można zakupić w sklepie internetowym, w którym to kawa jest podstawowym produktem. To właśnie z pasji do kawy i poszukiwania jej wymarzonego smaku powstał sklep Venosa.pl. W ich ofercie znaleźć można starannie wyselekcjonowane kawy z całego świata. Można tam kupić: kawę w ziarnach, kawę mieloną, kawę rozpuszczalną, w kapsułkach, Bio oraz kawę w puszce. Znajdziecie tam kawę do: ekspresu automatycznego, ekspresu ciśnieniowego, ekspresu kolbowego, ekspresu na kapsułki, ekspresu na saszetki, ekspresu przelewowego, kawę nadającą się do parzenia po turecku. Sklep Venosa.pl oferuje również: herbaty, miód, orzechy i owoce suszone, takie które są starannie wyselekcjonowane i pochodzą z krajowej dystrybucji.
250 g mascarpone
250 g ricotty
120 g cukru
2 jajka
30 ml likieru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka mielonej kawy
30 ml espresso
6 podłużnych biszkoptów
W kubeczku zalać mieloną kawę gorącym espresso, odstawić do ostudzenia. W mice ubić żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać ricottę, mascarpone, alkohol, espresso i ubić na gładką masę. Na samym końcu delikatnie wmieszać do kremu białka ubite z solą na sztywno. Krem rozłożyć w salaterkach, w każdy wcisnąć po biszkopcie, deser schłodzić przed podaniem.
Mmmm... i jeszcze ten likierek...
OdpowiedzUsuń