codzienność

niedziela, 29 listopada 2020

orzechowe babeczki


Babeczki z masłem orzechowym, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Orzechowe babeczki, są bardzo aromatyczne i wilgotne, można upiec je w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt.

100 g cukru 
5 jajek
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
100 g czekolady
30 ml mleka
50 g orzeszków ziemnych 

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. W garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, udekorować orzeszkami.

4 komentarze:

  1. Jej jakie małe cudeńka , Kamilka ty masz zdecydowanie więcej fajnych foremek niż ja , oj zdecydowanie więcej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ale Ciebie to raczej nie da się przegonić hihihihi

      Usuń
    2. toć widzę ,że już
      to nastąpiło :D

      Usuń
  2. Fajne ciasteczka.
    Spróbuję je zrobić bez orzechów...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect