codzienność

wtorek, 17 listopada 2020

ciasto miodowo - orzechowe z powidłami


Ciasto miodowo - orzechowe z powidłami, to połączenie kruchego miodowego ciasta, warstwy orzechowego biszkoptu, powideł śliwkowych oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień. 

4 jajka
120 g cukru
110 g mielonych orzechów
30 g tartej bułki
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać mielone orzechy, mąkę i tartą bułkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić.

250 g masła
350 g mąki pszennej
160 g cukru
50 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Blaty ostudzić.
 

200 g mielonych orzechów
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
 1 łyżka mielonej kawy 
20 ml wrzątku
150 g powideł śliwkowych
 
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu wmieszać do kremu kawowy napar wraz z fusami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować połowę ilości powideł, na powidłach połowę ilości kremu. Przykryć blatem biszkoptowym, rozsmarować pozostałe powidła, a następnie krem, przykryć ostatnim miodowym blatem.
 
100 g czekolady
2 łyżki mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.

4 komentarze:

  1. Kamila, wygląda pięknie. I te kuszące warstwy. Tylko nie mogę orzechów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zabójczo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Then add the yolks and continue to beat. Add ground nuts, flour and breadcrumbs, baking powder and mix gently.


    SA Casino
    SA

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect