codzienność

środa, 2 grudnia 2020

gulasz cielęcy z grzybami i pieczoną dynią


Gulasz cielęcy z mieszanymi grzybami leśnymi, to ciekawa kompozycja smaków i zapachów. Gulasz jest cudownie aromatyczny, gęsty i sycący, dodatkowo jego smak podkreśla pieczona z dodatkiem ziół dynia. Gulasz cielęcy z grzybami i pieczoną dynią, to danie idealne na chłodniejsze dni, doskonale smakuje podany w towarzystwie ulubionej kaszy. 

500 g cielęciny
200 g leśnych grzybów
30 g mąki pszennej
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml wody
4 łyżki oleju
2 gałązki rozmarynu
2 suszone pomidory
2 gałązki tymianku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz

Pokrojone w kostkę mięso obtoczyć w mące. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć obtoczone w mące mięso, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, chwilę smażyć, całość doprawić solą oraz pieprzem. Do mięsa dodać pokrojone grzyby i całość smażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe, drobno posiekane pomidory, całość zalać wodą i dusić na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.


1 dynia
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
sól
pieprz
4 łyżki oleju

Pokrojoną na kawałki dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać olejem, doprawić solą oraz pieprzem, na wierzchu rozłożyć zioła. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 35 minut, aż dynia stanie się miękka. Dynię podawać w towarzystwie cielęcego gulaszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect