poniedziałek, 10 czerwca 2019

Pai Bao - bułeczki z Hongkongu


W czerwcowej piekarni Amber lekkie pieczywo, które wybrała Małgosia. Pai Bao, to rodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, cieszą oko nietypową u nas formą. Pierwowzór podobno został odnaleziony w hongkońskiej piekarni, Maxim’s bakery, przepis został odtworzony przez Christine Ho, która umieściła go na swoim blogu i w ten sposób Pai Bao zaczęło krążyć wśród piekących blogerów i blogujących piekarzy. Przepis Christine Ho opiera się na zaczynie thang zhong i można upiec na przykład chleb z brązowym ryżem i thang zhong. Pyszne Pai Bao - bułeczki z Hongkongu upieczone na podstawie przepisu Zoe, są dużo łatwiejsze do wykonania, w przepisie użyto foremki o wymiarach 15 x 25 centymetrów.
 

210 g wody
35 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
15 g mleka w proszku
4 g soli
50 g masła
1 łyżeczka suchych drożdży

 
W misce z podanych składników wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto odstawić do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie i składać następująco, najpierw rozwałkować i składać dwa razy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki. Złożone porcje ciasta ułożyć w wysmarowanej masłem formie w poprzek. Foremkę odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość, do 60 minut.

1 żółtko
5 ml mleka

 
Po wyrośnięciu posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180º C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.
 



8 komentarzy:

  1. Kamila kiedyś piekłam te z bloga Christine. One są na tang zhong :) Efekt mnie jakoś nie ujął. Tego typu pieczywo jest spotykane w Azji. Przepis Zoe zainteresował mnie prostotą i szybkością wykonania oraz efektem. Twój wypiek wzorcowy :) Gratuluję :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb z Hongkongu!
    Nie pamiętam,czy piekłaś go z nami kiedyś na tang zhong?
    Ten sposób jest prostszy, a chlebek równie pyszny.
    Dziękuję za wspólną czerwcową Piekarnię.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie upieczona :) Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda Twój chleb i zazdroszczę ilości bułeczek do odrywania.
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to prosty, smaczny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie. Czekam na nowe, wspólne wyzwania.
    http://mojaakademiasmaku.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne i taki puszek

    OdpowiedzUsuń
  8. Great
    we love your skills,
    keep sharing!

    Red fort in Hindi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect