Ciasteczka na patyczkach, to świetny pomysł na prezent dla bliskich, sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. Ciasteczkowe lizaki smakują trochę jak bajaderki, czyli ciastka wytwarzane z kawałków suchych lub nieudanych ciast, muffinek, resztek ciasteczek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad i ulubionych bakalii. Takie lizaki, są pyszne, miękkie, bogate z smaku i za każdym razem całkiem inne, można obtaczać je w czekoladzie i dowolnie dekorować.
250 g ciast, ciastek, pierniczków, muffinek babeczek
50 g masła
200 g białej czekolady
barwik spożywczy
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Z masy uformować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce. Do miski włożyć posiekaną czekoladę, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, dodać barwik i wymieszać. W każdą kulkę wbić patyczek i maczać lizaki w rozpuszczonej czekoladzie, dowolnie udekorować. Lizaki odkładać do stężenia czekolady.
Wspaniałe dla dzieci i...dorosłych!
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się z przyjemnością.
Ach jakie proste i kuszące. Fajnie być dzieckiem :)
OdpowiedzUsuń