codzienność

środa, 5 czerwca 2019

ciasteczkowe lizaki


Ciasteczka na patyczkach, to świetny pomysł na prezent dla bliskich, sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. Ciasteczkowe lizaki smakują trochę jak bajaderki, czyli ciastka wytwarzane z kawałków suchych lub nieudanych ciast, muffinek, resztek ciasteczek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad i ulubionych bakalii. Takie lizaki, są pyszne, miękkie, bogate z smaku i za każdym razem całkiem inne, można obtaczać je w czekoladzie i dowolnie dekorować.


50 g masła
200 g białej czekolady
barwik spożywczy

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Z masy uformować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce. Do miski włożyć posiekaną czekoladę, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, dodać barwik i wymieszać. W każdą kulkę wbić patyczek i maczać lizaki w rozpuszczonej czekoladzie, dowolnie udekorować. Lizaki odkładać do stężenia czekolady.

2 komentarze:

  1. Wspaniałe dla dzieci i...dorosłych!
    Poczęstowałabym się z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jakie proste i kuszące. Fajnie być dzieckiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect