codzienność

niedziela, 2 czerwca 2019

drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką, pachnące wanilią i polane lukrem, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne drożdżówki na wiosenne podwieczorki. 

600 g mąki pszennej
250 g masła
30 g drożdży
3 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
250 g truskawek


W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrami, jajkami, dodać mąkę, sól, podrośnięte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej formować cienkie wałeczki, zwijać je w kształt ślimaka. W każdego ślimaka wcisnąć pokrojone na kawałki truskawki. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią. 

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

2 komentarze:

  1. o kurcze jakie piękne i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to jest pyszne!
    U mnie były w sobotę...Idealne na podwieczorek w ogrodzie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect