codzienność

sobota, 27 października 2018

rogaliki z sera


Rogaliki przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy", podobno są dobre tylko w dniu, w którym zostały upieczone. Ale tylko podobno, bo zniknęły w ekspresowym tempie i trudno to stwierdzić. Z ciastem, które składa się tylko z trzech składników, bardzo dobrze się pracuje, można przygotować z niego pyszne rogaliki lub fikuśne ciasteczka z ulubioną dżemoladą, bo dobrze trzymają kształt podczas pieczenia. Rogaliki z sera nadziane marmoladą z owoców dzikiej róży wspaniale wpisują się w nastrój jesiennych podwieczorków 


250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g twarogu
cukier puder


Z mąki, sera oraz masła wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowywać partiami na posypanym mąką blacie, kroić trójkąty, na które nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minuty, aż się zrumienią. Podawać posypane cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Urocze i pyszne!
    Zjadłabym teraz do kawy,,,chyba wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o z nim trudno skończyć na jednym :)

      Usuń
  2. Nooooooooooooooooooooo nie , \znowu takie pychotki rogaliki i to czym nadziane?Różą,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa plis jednego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, najprostsze z możliwych, ale rzeczywiście znakomite :)
      Dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect