piątek, 12 października 2018

kiszone rydze


Kiszone rydze
Rydz, aby się zakisił, wymaga minimum miesiąca czasu. 
Trzeba wybierać rydze większe, ułożyć je na misce, sparzyć gorącą wodą, 
niech w niej chwilę poleżą, aby gorycz z nich wyszła, 
następnie obmyć czysto i kłaść na sicie. 
Gdy dobrze ociekną, układać warstwami w drewnianej, 
wyparzonej i wysuszonej faseczce, 
przesypując solą i poszatkowaną cebulą, 
a po napełnieniu przycisnąć drewnianym denkiem 
i kamieniem i postawić w suchem, a chłodnem miejscu. 
Maryia Ochorowicz - Monatowa
Uniwersalna książka kucharska


rydze
cebula
sól 

Rydze wyczyścić, odciąć nóżki, wrzucić na wrzątek, obgotować. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby układać w słoju lub kamiennym garnku warstwami. Każdą warstwę przesypując solidną szczyptą soli i przekładając cebulą. Przycisnąć talerzykiem lub czystą deseczką, obciążyć. Po 2 dniach rydze powinny puścić sok. Jeśli sok nie przykryje wszystkich grzybów należy uzupełnić słój odrobiną solanki. Po kilku tygodniach grzyby będą ukiszone. 

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect