niedziela, 18 lutego 2018

marcepanowe drożdżówki z żurawiną


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z nadzieniem marcepanowym i suszoną żurawiną, pachnące kardamonem i polane pomarańczowym lukrem są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec mocno maślane i wilgotne marcepanowe drożdżówki z żurawiną na zimowe podwieczorki.


450 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
2 jajka
180 g masła
7 g suchych drożdży
60 ml wody
120 ml mleka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy

Do miski wlać letnią wodę i mleko, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, kardamon, skórkę startą z pomarańczy, sól, jajka, miękkie masło i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.

100 g płatków migdałowych 
40 g cukru
10 g cukru z wanilią 
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
15 ml śmietany kremówki
50 ml wody
 
W malakserze zmielić migdały na drobną mączkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować.


150 g suszonej żurawiny
1 jajko
15 ml mleka
30 g płatków migdałowych
 
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na cieście równomiernie rozsmarować masę marcepanową, rozłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać płatkami migdałowymi. Blachę z drożdżówkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 18 minut, aż się zrumienią.

140 g cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy
 
Drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z pomarańczy.

3 komentarze:

  1. Dla mnie idealne!
    Czy mogę się przysiąść?

    OdpowiedzUsuń
  2. Te drożdżówki są wspaniałe :). Nie sposób było zakończyć smakowanie tylko na jednej. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam Cię serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja ale czad!!! Normalnie powstrzymuję się, żeby nie rzucić sie na ekran 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect