poniedziałek, 12 lutego 2018

bułki pieczone metodą solno – drożdżową


W lutowej piekarni Amber królują wspaniałe bułki. Bułki z przepisu, który udowadnia, że sól wcale nie zabija drożdży, a wręcz przeciwnie, staje się ich sojusznikiem. Bułki są przygotowane na podstawie metody solno - drożdżowej, w której przygotowuje się roztwór soli, wody i drożdży, który musi stać przez co najmniej 4 godziny. Proces ten jest cechą charakterystyczną produkcji ciasta pszennego, stosuje się go do wytwarzania plastycznych, bardziej ciągliwych ciast. Wypieki przy użyciu tej metody są bardziej wilgotne i gładkie, charakteryzuje je duża stabilność. Bułki pieczone metodą solno – drożdżową na podstawie przepisu z Home Baking, to chrupiące, miękkie bułki z równym miękiszem, idealne na śniadanie, ale także na kolację.

100 g wody
10 g soli
10 g drożdży


W szklance umieść sól, wodę i drożdże, dobrze wstrząsnąć, aż sól się rozpuści. Szklankę z roztworem solno - drożdżowym wstawić na noc do lodówki, na co najmniej 4 godziny


roztwór solno - drożdżowy
500 g mąki pszennej
200 g wody
15 g miodu
10 g masła 


W misce umieścić mąkę, dodać wodę, miód, roztwór solno - drożdżowy i ugniatać ciasto przez 5 minut. Następnie dodać masło i dalej ugniatać ciasto. Ciasto pozostawić w misce w temperaturze około 30° C na około 90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostawić na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut, a następnie uformować bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem skierowanym do góry. Bułki piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C przez około 12 minut. 


9 komentarzy:

  1. Piękności!
    I cudowny środek.
    Moje bułki już zjedzone i mam ochotę na następne....

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały wypiek! dzięki za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie przyrumienione. :)
    Moje trochę blade. ;)
    Dziękuję za kolejny wspólny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne te nasze buły, Twoje upiekły się znakomicie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow , Mistrzu , bułki cudne.I zewnętrznie i wewnętrznie perfekt
    p.s ja Bedę je mieć jutro tylko nie wiem czy wyjdą bo nagrzeszyłam (mają wyrastać w lodówce, no jak nie wyjdą to na drugi raz zrobię jak trzeba :D)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale Ci się upiekły. Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło było wspólnie piec! Bułeczki wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect