poniedziałek, 19 czerwca 2017

kostka serowa - czekoladowa z truskawkami i jagodami


Wspaniały ciasteczkowy spód, krem z białej czekolady i twarogu śmietankowego o waniliowym posmaku oraz soczyste truskawki i jagody zalane truskawkową galaretka, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Kostka serowa - czekoladowa z truskawkami i jagodami, to wspaniałe ciasto na letnie podwieczorki.


300 g ciastek zbożowych
80 g masła 

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
 

250 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej
500 g twarogu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody

 
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać, do roztopienia się czekolady, masę schłodzić. W misce ubić masę śmietanowo - czekoladową na sztywno. Do masy dodawać porcjami twaróg cały czas ubijając, dodać pastę waniliową i zmiksować. Na koniec dodać do masy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w wodzie i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć równomiernie na schłodzony spód ciasteczkowy, schłodzić w lodówce.


350 g truskawek
100 g jagód
2 galaretki truskawkowe
750 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.



5 komentarzy:

  1. Te letnie ciasta , te truskawkowe ciasta , te ciasta Kamilki ,ach

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. A ta jagoda to inna jakaś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bo to jagoda kamczacka, bardzo wczesna :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zrobię na przyszły tydzień :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect