codzienność

niedziela, 25 września 2016

torcik jeżynowo - kokosowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt przełożony konfiturą jeżynową oraz delikatnym kremem na bazie białej czekolady i śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, nasączony likierem kokosowym, udekorowany jeżynami oraz płatkami kokosowymi jest przepyszny. Torcik jeżynowo - kokosowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na jesienne spotkanie przy kawie. Z przepisu można przygotować jeden większy biszkopt lub upiec jeden mniejszy i dwa malutkie i połączyć w torcik piętrowy. 


6 jajek
200 g cukru
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części. 
 

400 ml śmietany do ubijania
200 g białej czekolady
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę oraz połowę ilości śmietany, całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę dobrze ostudzić, a następnie słodzić w lodówce. W misce ubić masę czekoladowo - śmietanową, aż stanie się puszysta, powali dodawać pozostałą śmietanę, cały czas ubijając, aż krem stanie się gęsty, następnie wmieszać do masy wiórki kokosowe.


1/2 szklanki wody
6 łyżek likieru kokosowego 
1/2 szklanki płatków kokosowych
300 g jeżyn

W garnuszku wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości konfitury oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić płatkami kokosowymi oraz jeżynami. Torcik schłodzić przed podaniem.

15 komentarzy:

  1. Musiał smakować bosko! A wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, zdecydowanie lepiej smakował niż wygląda. Brakuje mi Twoich umiejętności! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Monika, zapraszam, mimo, że niezdrowy hihihihi

      Usuń
  3. alez wspaniałe pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila,
    chyba wybiorę się do Ciebie na jeżyny!
    Torcik fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zapraszam na torcik i jeżyny! Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Kamila, Ty się chyba z powołaniem minęłaś.
    Nie myślałaś, żeby zostać cukiernikiem?
    Tort wygląda ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję, ale brakuje mi umiejętności, precyzji i zdecydowanie cierpliwości :)
      Buziaki!

      Usuń
  7. cudowny! szkoda że u mnie maliny się już prawie skończyły :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój torcik wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowity torcik :)
    Chętnie bym go zjadł :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect