poniedziałek, 12 września 2016

chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


Wrześniowa piekarnia Amber ma wspaniały aromat jabłka za sprawą chleba z przepisu Dany. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, jest pyszny, ma bardzo wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę udekorowaną plasterkami jabłka. Starte jabłko dodawane jest już do zaczynu, a następnie używane do dekoracji przed pieczeniem. Plasterki jabłka sprawiają, że chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość, jeśli jest odpowiednio przechowywany.


2 łyżki zakwasu
200 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
140 g jabłka

W misce wymieszać starte na tarce jabłko z pozostałymi składnikami zaczynu, przykryć ściereczką lub folią i zostawić do 14 godzin w temperaturze pokojowej.


cały zaczyn
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej
550 g wody
20 g soli
1 jabłko


Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, a następnie wyrobić do dobrego połączenia. Pozostawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz wszystko wymieszać i wyłożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na wierzchu ułożyć po dwa plastry jabłek, chleb przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, od 90 do 150 minut, aż chleb wyrośnie. Po tym czasie foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230° C i piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać jeszcze przez około 40 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem

17 komentarzy:

  1. Cudny!
    Wspaniale Ci się zrumienił.
    Cieszę się, że wrześniowa Piekarnia miała Twoje towarzystwo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorcowy miękisz potwierdza rękę chlebowej mistrzyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilo-piękny chleb :) Dziękuję za wspólny czas pieczenia. Pozdrawiam Cię serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb i pięknie wyrośnięty. Dziękuję za wspólny czas we Wrześniowej Piekarni

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo urodziwy chleb.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. co oglądam kolejny to piękniejszy! wspaniały bochenek, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrośnięty, mój trochę popękał, juz nie miałam cierpliwości dłużej czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomity! Do następnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Udał Ci się wzorcowo!
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie Ci się upiekł, a te plasterki dodają takiego uroku!
    Mi chleb bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kamilka, chlebek piękny, dziękuję za miłe towarzystwo :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. też zbierałam się do wspólnego z Wami pieczenia, ale jakoś mi zeszło! Twój chlebek wygląda obłędnie! muszę kiedyś koniecznie spróbować też taki upiec!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne chlebki :) Dziękuję za wspólny, wrześniowy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że zamiast mąki orkiszowej dodałaś pszennej i chlebek tez wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widzę, że zamiast mąki orkiszowej dodałaś pszennej i chlebek tez wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny!
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect