sobota, 10 września 2016

polędwiczki w sosie kurkowym


Polędwiczki w sosie kurkowym, to pyszny i prosty do przygotowania obiad. Ta klasyka kuchni polskiej sprawdzi się jako posiłek na co dzień, jak i na wyjątkowe, uroczyste okazje. Polędwiczka krótko smażona na oleju, doprawiona tylko solą i pieprzem, podana z sosem na bazie słonecznych grzybów, ze śmietaną, doprawionym białym winem i rozmarynem. Ten pyszny sos kurkowy jest idealny do ziemniaków lub pieczywa


350 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki oleju
500 g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml śmietany
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
natka pietruszki 


Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać oczyszczone grzyby i całość chwilę smażyć. Wlać wino, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż płyn odparuje o połowę. Do sosu dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i całość dusić jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Na patelni na rozgrzanym olej podsmażyć pokrojoną w plastry, doprawioną solą i pieprzem polędwiczkę wieprzową, smażyć z każdej ze stron, aż lekko się zrumieni. Kawałki polędwiczki przełożyć na talerz, podawać z sosem kurkowym.

2 komentarze:

  1. Oby kurki były jak najdłużej, właśnie na takie dania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect