niedziela, 24 lipca 2016

szarlotka z pierwszych papierówek


Bardzo kruche ciasto z dodatkiem jogurtu z pierwszymi w tym roku papierówkami doprawione cynamonem i waniliowym cukrem smakuje idealnie. Pyszna szarlotka z pierwszych papierówek każdemu zasmakuje i umili każdy letni podwieczorek. Dla wielbicieli papierówek polecam też kruche ciasto z papierówkami i różą, La Sbrisolettę z dużą ilością jabłkowej masy albo zapieczoną w cieście szarlotkę z papierówek.


2000 g papierówek
105 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki cynamonu

Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić je na cienkie plasterki. Jabłka wymieszać z cukrami i cynamonem.


500 g mąki pszennej
250 g masła
3 żółtka
105 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g jogurtu naturalnego
cukier puder

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, jogurt i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość równo ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie ułożyć jabłka. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

5 komentarzy:

  1. Wspaniała!
    U mnie póki co tylko jedzone na surowo.A najeść się ich nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotki są wspaniałe , te letnie ,te jesienne , te zimowe czy nawet wiosenne z domowych przetworów
    A ta u Ciebie Kamilka podoba mi się bardzo , bardzo , chętnie bym się poczęstowała taką z papierówkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotki! Są pyszne.
    Ta jest rewelacyjna, zabieram kawałeczek :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też muszę coś z nich zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez muszę pomysleć o takim wspaniałym ciachu:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect