piątek, 15 lipca 2016

porzeczanki z kruszonką


Pyszne lekkie i bardzo puszyste drożdżowe bułeczki z kruszonką, wypełnione czerwonymi porzeczkami. Ciasto z tego przepisu jest bardziej lejące, jednak podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, a po wyrośnięciu wyłożyć na mocno podsypany mąką blat, podzielić na części a następnie pysznie nadziać. Porzeczanki z kruszonką to idealny pomysł na letni podwieczorek.


350 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki pszennej
100 g cukru
25 g drożdży
250 ml mleka
3 jajka
100 g masła
1/2 cytryny
szczypta soli

Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i cukru przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Do rozczynu dodać roztrzepane jajka, sól, przesiane mąki oraz skórkę i sok z cytryny i wyrabiać ciasto. Do ciasta powoli dodawać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.


300 g czerwonej porzeczki
50 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej

Oczyszczone porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Ciasto rozwałkować na mocno posypanej mąką powierzchni, podzielić na 12 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce nadzienia. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia

80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 jajko

Mąkę, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Porzeczanki - jaka śliczna nazwa! Będę pamiętać, gdybym kiedyś byłeczki z porzeczkami robiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne wyszły, aż mam chęć zjeść jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę na taką porzeczankę:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect