codzienność

piątek, 15 stycznia 2016

empanadas z kurczakiem i oliwkami


Empanadas to meksykańskie pierożki z ciasta kruchego, nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem, smażone w głębokim oleju lub pieczone na blasze. Pierożki zostały nadziane farszem z mięsa udek z kurczaka z dodatkiem rodzynek i oliwek, doprawione kuminem. Do empanadas wspaniale pasuje sos jogurtowy z dodatkiem wędzonej papryki oraz domowej produkcji dżem z chilli. Empanadas z kurczakiem i oliwkami z ciasta kruchego inspirowane przepisem z książki "Kuchnia meksykańska" to wspaniała propozycja na przekąskę karnawałową.


500 ml bulionu
1 liść laurowy
330 g mięsa z udek kurczaka
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
80 g rodzynek
1/3 szklanki oliwek
sól
pieprz 


Do garnka wlać bulion, dodać liść laurowy i zagotować. Do wrzącego bulionu włożyć kawałki kurczaka i całość gotować około 10 minut, ostudzić. Na paleni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać kmin rzymski i chwilę smażyć. Dodać pokrojone mięso i chwilę smażyć. Mięso podlać bulionem, dodać rodzynki oraz pokrojone oliwki, podsmażyć. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml wody


Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kostkę masło, sól, cukier oraz jajko i posiekać wszystkie składniki. Następnie zacząć rozcierać palcami ciasto i połączyć wszystko w jednolitą kulę dolewając wodę. Po krótkim wyrobieniu zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na podsypaną mąką blacie na grubość kilku minimetrów i wycinać krążki. Na każdym kłaść nadzienie i zlepiać brzegi jak w pierożkach. Empanadas układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C i piec około 18 minut, aż się ładnie zarumienią.

6 komentarzy:

  1. Mogę wpaść do Was na kolację?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, głodna się robię od patrzenia na nie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one wyglądają pysznie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zdjęcia są objęte prawami autorskimi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect