środa, 27 stycznia 2016

szybkie ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe z lukrem jest bardzo szybkie do przygotowania. Ciasto jest idealnie skomponowane, jest delikatnie wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szybkie ciasto cytrynowe przygotowane na podstawie tego przepisu, ma tylko jedną wadę, znika szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach.


230 g mąki pszennej
180 g cukru
200 g masła
5 jajek
60 g kwaśnej śmietany
1 cytryna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 165° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.


1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny 

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Połączonymi składniki i polukrować ciasto. 

9 komentarzy:

  1. Cytrynowe smaki uwielbiam, a to ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka wada jest też jego największą zaletą:-) Skoro takie szybkie to można zrobić;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powało wiosną... może to za sprawą tulipanów, bo cytryny kojarzą mi się jednak zimowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba to samo ciasto robiłyśmy ;). Pyszne prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta to bym chętnie skosztowała;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamila,
    wspaniałe i zjadłabym z rozkoszą!
    Zapachniało mi Sycylią.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nadal marzę o zimowych klimatach, a u Ciebie już wiosna!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect