codzienność

niedziela, 23 listopada 2025

ciasto Jakuba


Ciasto Jakuba, składa się z trzech warstw kruchego ciasta na kwaśnej śmietanie, pieczonego z pianką bezową z dodatkiem kisielu wiśniowego i wiśni, przełożonego kremem budyniowym. Ciasto jest czasochłonne, bo trzy blaty kruche muszą być pieczone osobno. To pyszne ciasto, które po nocy spędzonej w lodówce dobrze się kroi, upiekłam na podstawie kilku przepisów dostępnych w internecie. Do przygotowania ciasta, można użyć wiśni mrożonych albo drylowanych w syropie.

500 g mąki pszennej
250 g masła
240 ml kwaśnej śmietany
6 żółtek
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto podzielić na 6 równych części i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach spodu blachy do pieczenia.
 
2 białka x 3
30 g cukru x 3
1 kisiel wiśniowy x 3
szczypta soli x 3 
150 g wiśni x 3 

W misce ubić białka z solą na sztywno, dodać cukier i ubić, na samym końcu wmieszać kisiel i ubić. Na kruchym cieście ułożonym w formie rozsmarować masę bezową, na wierzchu równomiernie ułożyć wiśnie, przykryć całość drugim kruchym blatem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec ciasto około 30 minut, na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostudzenia. Powyższe czynności powtórz jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.

1000 ml mleka
 2 budynie waniliowe
30 g mąki pszennej 
30 g mąki ziemniaczanej
300 g masła
100 g cukru
cukier puder

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą część mleka zmiksować z proszkiem budyniowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Budyń ostudzić, przykrywając go folią spożywczą. W misce utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy kruchy blat, na blacie wyłożyć połowę kremu budyniowego, ułożyć drugi blat, wyłożyć pozostały krem, na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, docisnąć. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect